Thema’s

Met veel trots stellen wij de twee thema’s voor van de debatwedstrijd 2018!

Jong Kapitaal

Het einde van jullie middelbare schoolcarrière komt in zicht. Dit betekent dat jullie misschien al wel eens een blik op de toekomst hebben geworpen? Sommigen onder jullie trekken binnenkort naar de arbeidsmarkt. Anderen kiezen een studierichting die een job kan bepalen.
Met het thema jong kapitaal willen wij graag achterhalen wat jullie, als nieuwe generatie die de arbeidsmarkt zal betreden, vinden van hoe het werken momenteel geregeld is.
Zullen jullie altijd bereikbaar zijn via smartphone voor de werkgever? Vinden jullie 38 uur per week werken veel of hebben jullie net zin in meer? Moeten jullie zelf kunnen kiezen op welke momenten jullie werken? Hoe gemakkelijk of hoe moeilijk is het om als jongere een leuke en goede job te vinden? Zijn wij beter af met een basisloon of is dit net een afbrokkeling van de sociale zekerheid?
Debatteer mee, want als jullie de wereld wil verbeteren, beginnen jullie daar best zo vroeg mogelijk mee!

Democratie

In 2018 trekken we in België weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor sommigen onder jullie zal dit de eerste keer zijn! Beetje spannend, niet waar? Een term die vaak aan bod komt is democratie. Wereldwijd bestaan er verschillende bestuursvormen die democratisch genoemd worden en toch van elkaar verschillen. Maar wat vinden jullie van democratie? Is dit de beste bestuursvorm of hebben jullie andere voorstellen? Wie moet er kunnen stemmen? En ook belangrijk… vanaf welke leeftijd én op wie moeten we kunnen stemmen? Wat met referenda die tegenwoordig veel georganiseerd worden, goed idee of compleet zinloos?
Wij dagen jullie uit om na te denken over de grotere systemen waar wij in leven. Ga het debat aan! Wij zijn ervan overtuigd dat jullie frisse kijk, eindeloze energie en nieuwe ideeën de huidige systemen kunnen verbeteren!

Dossier StampMedia: artikels jong kapitaal en democratie

Met dank aan Lorena Torres Gonzalez, reporter bij StampMedia, voor het zoeken naar artikels en het samenstellen van een dossier rond beide thema’s! Hieronder te raadplegen en gratis te downloaden.

Veel voorbereidingsplezier!