Korte vragenronde met Tessa en Isolde

We konden enkele vragen stellen aan Tessa en Isolde in onze Debatwedstrijd-vragencorner, winnaars van de Kortrijkse voorronde!

Hoe hebben jullie kennis gemaakt de debatwedstrijd?

Isolde: Via school.

Tessa: Vorig jaar vroegen leerkrachten naar wie zin had in debat. Jij (wijst naar Isolde) heb je daar eerst voor ingeschreven.

Isolde: Dan heb ik haar (wijst naar Tessa) overtuigd om ook mee te doen.

Heb je haar ook overtuigd om hiervoor samen te werken?

Isolde: Dat is een beetje vanzelf gekomen. Normaal gezien moet je voor de Benelux debatcompetitie in groepen van vier werken. Nu dat we in groepen van twee moesten voor de Hujo debatwedstrijd dacht ik dat wij twee samen zouden gaan.

Hoe hebben jullie je voorbereid?

Tessa: Wij hebben veel opgezocht en zelf veel argumenten bedacht en opgeschreven. 

Isolde: Ook met de rest van de groep, we zijn hier ook met andere teams van onze school, hebben we over de stellingen gedebatteerd. Wat ik wel gemerkt heb, vergeleken met andere groepen, hangen wij niet vast aan bronmateriaal. Wij hebben echt niets van bronmateriaal, we hebben alleen logisch nagedacht over de stellingen. 

Tessa: Ja, de ene kant kan een bron geven maar de andere kant kan dat ook en dan sta je bron tegen bron. Zo debatteer je niet meer. 

Isolde: Je zal altijd wel bronnen pro en contra vinden daarom dat wij dat nutteloos vinden om met bronnen af te komen. Je kan er niets op zeggen. 

Tessa: Je kan het niet verweren.

Jullie zitten nu in de finale, vinden jullie het spannend?

Isolde: Nee. (lacht en knikt)

Tessa: Ik had het echt niet verwacht dat we doorgingen. 

Isolde: Het laatste debat vond ik echt wel een goed debat (het is beter op kinderen genderneutraal op te voeden), maar ik vond het heel vreemd met de moderator, ik had dat niet verwacht.

Tessa: Ik ook niet.

Hebben jullie iets bijgeleerd door hier te zijn?

Isolde: Het is anders.

Tessa: Het is een andere manier van debatteren. Wij zijn een ander soort debat gewoon waarin er nog een vrije fase is van 8 minuten. Hierin heb je een rechtstreeks gesprek met elkaar, dat was er nu niet.

Isolde: Dat is wel jammer, eigenlijk. Je kan het niet echt vergelijken, weet je. In Nederland mag je niet met bronnen komen, hier wel. 

Tessa: Ja, geen cijfermateriaal.

Zouden jullie volgend jaar toch opnieuw meedoen?

Tessa en Isolde: Ja. (beiden knikken enthousiast)


In het filmpje hieronder kan je een korte reactie zien!

-Deze interviews werd afgenomen door Louise Dereumaux als schoolproject.-