De finale

De winnaars van de verschillende voorrondes stoten door naar de grote finale. Deze ging normaal door in het Vlaams Parlement in Brussel op zaterdag 21 maart 2020 maar werd uitgesteld vanwege de start van de Corona-pandemie.

De nieuwe finale gaat volledig coronasafe door op 17 oktober via een digitaal platform.

Moderator

Meer info over de moderator volgt snel.

Presentator

Meer info over de presentator volgt snel.

Waar?

Online te volgen voor het publiek via een livestream vanaf 14u. Deze zal op 17 oktober te vinden zijn op onze Facebookpagina

Wanneer?

Zaterdag 17 oktober 2020

Reglement

Download het finalereglement hier!

Programma:

Wordt later meegedeeld.

Improvisatiestelling & troublespeech

Speciaal voor de finale hebben we twee nieuwe debatvormen gelanceerd: de improvisatiestelling en de troublespeech. Want doorwinterde debaters hebben natuurlijk nood aan een uitdaging.

Improvisatiestelling

Debatteren is ook altijd improviseren. Je tegenstander viel je persoonlijk aan? Dan moet je hem of haar snel van wederwoord kunnen dienen. Zelfs de meest voorbereide debater komt voor onvoorziene omstandigheden te staan. Maar wat als je maar 15 minuten de tijd krijgt om een heel debat voor te bereiden? Say what?!

De improvstelling -of de improvisatiestelling -test het creatieve brein van onze debaters. Elk team krijgt 15 minuten de tijd om een compleet nieuwe stelling te verdedigen. We mogen misschien nog niet verklappen over welke stelling jullie gaan debatteren, we kunnen in ieder geval wel al meegeven dat het er in deze ronde iets ludieker aan toe gaat. Think outside the box!

Krijg je spontane plankenkoorts als je nog maar denkt aan de improvisatiestelling? Laat het onderstaande filmpje als inspiratie dienen om je angsten te overwinnen en te improviseren zoals een pro
.

Troublespeech

 Stel je voor. Je bent leerkracht Nederlands op de middelbare school. De leerlingen hebben net een opstel van 5 pagina’s moeten indienen. Omdat het verbeteren van zoveel taken wel wat tijd in beslag gaat nemen, besluit je om al enkele opmerkingen neer te pennen op de trein. De tijd vliegt voorbij tot je plots beseft dat je aan je halte bent. Snel snel stap je af en realiseer je dat je de opstellen op de trein bent vergeten. Je weet hoe boos je leerlingen zullen zijn moest je hen de waarheid vertellen, dus zeg je maar dat iedereen geslaagd is. Tot je op het matje wordt geroepen door de directeur die erachter is gekomen. Hoe praat je je hier uit?

Dit is een typische troublespeech. Je krijgt een ongemakkelijke, maar ludieke situatie voorgeschoteld en jij moet je publiek overtuigen waarom jij toch gelijk hebt. Elk team krijgt 15 minuten de tijd in de finale om hun unieke speech voor te bereiden en dan moeten ze onherroepelijk op het podium verschijnen. Slaag jij erin om het brandje te blussen?

Wil je meer weten over de troublespeech? Neem eens een kijkje bij onze noorderburen van het Nederlands Debat Instituut op https://www.schooldebatteren.nl/de-troublespeech/