Over de Debatwedstrijd

Wat is de Debatwedstrijd?

Sinds reeds enkele jaren organiseren wij een debatwedstrijd voor jongeren van de 3de graad secundair onderwijs uit alle studierichtingen (ASO, BSO, TSO of KSO). Tijdens deze wedstrijd debatteren jongeren in duo over actuele stellingen en thema’s.

Het is volgens ons aan de jonge generatie om zich kritisch op te stellen. Wij willen jongeren stimuleren om meningen te vormen, om deze meningen goed te onderbouwen en op zoek te gaan naar juiste informatie. Wij willen hen net dat tikkeltje verder doen nadenken over bepaalde problemen of situaties in de maatschappij en hen stimuleren om af en toe te nuanceren.
Bovendien vinden wij het belangrijk dat jongeren leren om bepaalde zaken vanuit een ander standpunt te bekijken, om zo de empathie en het inlevingsvermogen naar elkaar en elkaars mening of idee te vergroten. Dit doen we allemaal op een actieve manier en in een gemoedelijke en sportieve sfeer.

Het is de bedoeling dat de jongeren zich op voorhand zo goed mogelijk inwerken in de materie en zich inleven in de verschillende kanten, zodat ze leren om op basis van vrij onderzoek, genuanceerd en kritisch naar de wereld te kijken. Alle deelnemers zijn voor ons winnaars. We erkennen dat het erg spannend is voor jongeren en zetten graag in de verf hoe fantastisch we het vinden dat zij dit doen!

Traditiegetrouw organiseren wij in de maanden februari en maart verschillende voorrondes over heel Vlaanderen. De winnaars van deze voorrondes nemen het tegen elkaar op in de grote finale in het Vlaams Parlement.

Onze geschiedenis

In 2011 werd de eerste editie van de debatactiviteit georganiseerd door de Werkgroep Leraren en Ethiek (WLE Digimores) in Gent.
Zij gingen hiermee verder tot en met 2014. Wegens het succes werd er een samenwerking met Hujo aangegaan om de wedstrijd verder uit te bouwen. Hujo greep deze kans met beide handen en de wedstrijd groeide over de jaren heen uit tot een begrip waardoor we nu aan de 6de editie zitten onder Hujo’s vleugels.

Tijdens deze edities, hebben we het finaledebat van de wedstrijd al door verschillende bekende moderatoren in goede banen laten leiden:

  1.  Raf Walschaerts
  2.  Maxime De Winne
  3.  Jens Dendoncker
  4.  Korneel Declercq

Maar wie is nu wie?

  • Koen – algemene coördinatie en ondersteuning van de coördinatoren van het kernteam; te contacteren bij inhoudelijke en praktische vragen over de wedstrijd in het algemeen alsook over de voorrondes en finale.
  • Tijl – coördinator kerngroep; te contacteren bij vragen rond netwerking en samenwerkingsmogelijkheden
Koen
Hannes
Tijl
Hélène